Kaffe och kultur

03.03.2009, 05:56
Min dators stavningsprogram tillåter faktiskt både cappucino och cappuccino. Men kanske jag ändå  är Lars till lags och börjar köra med dubbla konsonanter
Som i Mazzarella.
(Det stavas också ofta fel och när jag säger det i Sverige är det ofta nån som frågar: "Och vad heter du i efternamn?"
Och Ville-sonen som i några år önskade sig en lillasyster hade många förslag till förnamn åt henne: Isabella, Gabriella, Arabella. Fast det han då plötsligt i femårsåldern tyckte var allra vackrast var Salmonella. Kanske det var därför det inte blev nån lillasyster.)
Men tillbaka till Husis-kulturen: Tuva Korsström skriver att hon slutar alldeles frivilligt, att hon beslöt sig för det redan i höstas " i god tid innan Konstsamfundet kom med förnyade soarkrav och der började antydas att folk som är 60 plus kan försvinna. Det vore ju en katastrof för kulturavdelningen eftersm minst tre utom jag snart är 63 eller mera. Vi skulle förlora ämnesredaktörerna för teater, konst och musik och i det här skedet inte få kompetenta ersättare utifrån. Facket har i varje fall fått till stånd ett avtal som innebär att ingen går från kulturen och att vi sparar på andra sätt."
Hon fortsätter:
"Björn Sundell kommenterade ju de fullständigt fåniga sparkraven som Kobbe Berg kör med och som drabbar Hbl speciellt kraftigt eftersom vi förlorade hyresintäkter o.a. när KSF Media grundades.
Ja, och till råga på allt är det en tidningsreform på gång som efter vad jag har förstått går ut på att förena kultur och livsstil i samma block. Kultursektionens öde på söndag är oklart.
Allt det här ligger alltså bakom min kommentar plus att Marit och Tim, trots att de är snälla och trevliga, representerar ett annat kulturtänkande än jag.(Ajjo, chefsgarnityret ska också möbleras om i maj. Men någon kulturchef utifrån lär vi inte få för det är anställningsstopp).
På något fint sätt borde man få Konstsamfundet, Olkinuora och styrelsen att förstå att det här är en farlig utveckling om Husis förytligas ytterligare och man bara satsar på peppar papper och annat."
Det här är ju ett viktigt mejl. Själv vill jag också understryka att jag har all respekt för Marit och Tim - samtidigt som  jag nu innerligt skulle önska att Tim ville träda fram och redogöra för var han står. Jag tycker också att Husis har många utmärkta, idérika och självständiga skribenter: särskilt berörd blev jag av Jeanette Björkqvists reportage om anhörigvård för några veckor sen. Faktum är att jag också gärna läser Volt - inte trots att utan uttryckligen därför att den inte riktar sig till just mig, min ålders- och intressekategori utan ger mig inblick i annat.
Men vi behöver också annat och frågan är vad vi kan göra. Själv tänker jag skriva till Olkinuora. Jag tycker fler kan skriva till Olkinuora - artiga men bekymrade mejl. Är vi tillräckligt många som skriver så har det kanske en betydelse. Och jag litar på att Baba Teir ska föra expertkunskapens talan styrelsen.
   Men EN glad kulturnyhet dök också upp i går:
Söderströms 'Tråkbok' ska bli av, skriver Susanna. Det är ingenting som jag tycker är angeläget som att upptäcka ett ämne där ingen tidigare riktigt vetat att ett ämne förelåg. Jag tror dessutom attden har alla förutsättningar att sälja bättre än 'Skilsmässoboken'. Problemet med 'Skilsmässoboken' är att den är svår att ge i present: den skulle antagligen kännas som ett olycksbud. Och det är egentligen bara ensamstående som kan köpa den åt sig själva utan att nån i närmiljön höjer på ögonbrynen.

Kommentera